Kolang kaling

Kolang kaling (palm fruit) – nietypowa, słodka przekąska z Indonezji.
Składa się z jadalnych nasion palmy podawanych w syropie z cukru palmowego. Otrzymuje się je z kokosów palmy zwanej “arenga”, kokosy są najpierw palone, potem rozłupywane, a wyciągnięte z nich nasiona gotuje się przez kilkanaście godzin co sprawia, że nasiona stają się miękkie i galaretowate. Smakuje to jak owocowe żelki, jest naprawdę smaczne i orzeźwiające ale POTWORNIE słodkie. Według opakowania deser zawiera 25g cukru na 100g produktu.
Ja nie dałem rady zjeść więcej niż 4 sztuk na raz bez popicia wodą, bo aż mnie mdliło. Jeśli mieliście okazję pić sok z trzciny cukrowej to kolang kaling przebija ten sok 10x pod względem słodkości. Ale mimo to polecam!
Zapłaciłem za to 12 tysięcy rupi (2.99 zł) za opakowanie.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *