Indonezja przywraca eksport oleju palmowego

W związku z poprawą dostępności oleju palmowego na lokalnym rynku, rząd Indonezji zdecydował o zniesieniu zakazu jego eksportu od 23 maja.

„Biorąc pod uwagę obecną podaż i cenę oleju spożywczego oraz biorąc pod uwagę, że w przemyśle oleju palmowego zatrudnionych jest 17 milionów pracowników, w tym rolnicy, pracownicy i inny personel, zdecydowałem, że eksport oleju spożywczego zostanie wznowiony w poniedziałek, 23 maja 2022 roku” – powiedział Jokowi w trakcie wideokonferencji.

Zakaz eksportu oleju palmowego został wprowadzony 28 kwietnia w związku z tym, że od początku roku jego cena wzrosła niemal dwukrotnie co doprowadziło do jego braków w sklepach. Zakaz eksportu oleju palmowego, wbrew oczekiwaniom rządu, nie spowodował obniżek cen ale jego dostępność w sklepach uległa znaczącej poprawie.

Według danych rządowych zapotrzebowanie na olej palmowy do smażenia wynosi około 194 000 ton miesięcznie. Przed zakazem eksportu Indonezja posiadała zmagazynowane 64 500 ton. Po wprowadzeniu zakazu eksportu krajowe zapasy oleju palmowego wzrosły do 211 000 ton, co przekracza średnie, miesięczne zapotrzebowanie.


ZOBACZ TEŻ:

Facebook Comments