Owoc Bengkuang
Bengkuang – tropikalny owoc pochodzący z ameryki południowej ale uprawiany też w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Za jedną bulwę zapłaciłem 5200 rupi – ok. 1.30 zł. Według wikipedii jego polska nazwa to „kłębian kątowaty”
Owoc ten zawiera bardzo dużo skrobi i wygląda jak surowy ziemniak, pachnie jak surowy ziemniak i smakuje jak surowy ziemniak. Nawet obiera się to jak ziemniaka. Można to jeść zarówno na surowo jak i piec lub gotować, w Indonezji to częsty dodatek do sałatek owocowych. Może w wersji na ciepło smakuje lepiej, ja próbowałem tylko jeść to na surowo i dosłownie bengkuang smakował jak surowy kartofel, zero smaku 🙁
Znajomi Indonezyjczycy mówią, że to normalne i że tak smakuje dojrzały owoc.
Z kolei nasiona tych owoców są trujące, wytwarza się z nich naturalne środki owadobójcze