Smażony pempek

Popularna przekąska w Dżakarcie – smażony pempek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pempek to rodzaj pierożków w których do surowego ciasta dodaje się zmieloną rybę tenggiri (daleki kuzyn makreli), faszeruje żółtkami i całość smaży. Są też odmiany pempka wykonywane z rybich skór (pempek kulit). Całość podawana jest z cuko czyli ultra pikantnym sosem na bazie sosu sojowego, cebuli, czosnku i zmielonych ziaren chili, ogóreczkiem i nudlami. Cena za porcję to od 4-7 tyś rupiah (1-1.7 zł)

Sama potrawa pochodzi z miasta Palembang na południowej Sumatrze, jej mieszkańcy trzymają dokładny przepis w sekrecie i przekazują go ustnie z pokolenia na pokolenie przez co większość barów z pempkiem w innych miastach to w podróbki. Młodzi ludzie z Palembang coraz częściej emigrują do innych miast i tam otwierają budki i restauracje, to jedyna szansa by spróbować oryginalnego przepisu, chociaż trzeba się naszukać by znaleźć ten właściwy. Polecam gdyby ktoś wybierał się do Indonezji.

 

Facebook Comments

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/klient.dhosting.pl/jszamocki/zyciewindonezji.pl/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 42

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/klient.dhosting.pl/jszamocki/zyciewindonezji.pl/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 42