Owoce mangosteen (mangostern).
Owoce mangosteen (mangostern).
Owoc ten powszechnie uprawiany jest w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej, chociaż mniejsze uprawy istnieją też w Porto Rico. Próbowano go uprawiać na Hawajach, Florydzie i Karaibach ale się tam nie przyjął. Rośnie na drzewach, dojrzałe owoce są wielkości piłki do tenisa. Pod twardą, grubą skórą, której sok brudzi wszystko na czerwono i jest trudny do zmycia niczym sok z porzeczki, znajduje się miękki, galaretowaty miąższ, ten podzielony jest na cząstki, w niektórych z nich są miękkie pestki. Miąższ ma bardzo intensywny, kwiatowy zapach, a w smaku jest słodki i cierpki jednocześnie. Mangosterny są bardzo zdrowe – zawierają największą ilość antyoksydantów ze wszystkich owoców na świecie. Żeby dobrać się do wnętrza wystarczy mocno ścisnąć owoc obiema rękami a skóra sama pęknie jak orzech, ewentualnie można go przeciąć nożem. Mimo, że jest uprawiany w Indonezji to jest tu stosunkowo drogi, ja w hipermarkecie zapłaciłem 4 tysiące rupi (1.10 zł) za 100g.