Kuchnia Aceh
Dżakarta może i jest zatłoczona, może i nie ma wiele atrakcji turystycznych ani ładnych plaż, ma za to jedną niewątpliwą zaletę nad innymi indonezyjskimi miastami – jest to zdecydowanie kulinarne zagłębie kraju, takiej ilości i różnorodność jedzenia nie ma nigdzie indziej. Wynika to z faktu, że Dżakarta jak każda stolica przyciąga imigrantów z najdalszych części kraju którzy przyjeżdżają tu za lepszym życiem jednocześnie przywożą swoje kulinarne zwyczaje. W Dżakarcie można znaleźć bary, restauracje i streetfoody oferujące dania z każdego zakątka Indonezji. Jedzenie z Sumatry, Borneo, Papui czy Sulawesi? W Dżakarcie jest wszystko!
Ostatnio pisałem o kuchni Padang wywodzącej się z Sumatry
a dziś znów trafiłem na sumatrzańskie jedzenie ale z tym razem z prowincji Aceh. Niedaleko mojego domu niedawno otwarto małe, uliczne stoisko prowadzone przez młodych chłopaków z Aceh.