Bir Pletok – napój imbirowy na długie wieczory.
Indonezyjczycy znani są z konsumowania różnych napitków ziołowych, w których często głównym składnikiem jest imbir. Nie inaczej jest w przypadku Bir Pletok – herbaty ziołowej o mylnie brzmiącej, „piwnej” nazwie.
Niespotykany smak.
Imbir obok chilli króluje w indonezyjskiej kuchni, nic dziwnego więc że trafia nie tylko na talerze, ale również do herbat ziołowych, wśród których warto przyjrzeć się wyżej wspomnianej. Główną nutą smakową jest oczywiście imbir, ale wyuczuwalny jest również cytrusowy posmak wywodzący się z trawy cytrynowej i liści limonki. Poza tym Bir Pletok posiada inne składniki, kóre wzbogacają nuty zapachowe i smakowe drugiego planu.
Właściwości prozdrowotne.
Poza orzeźwiającym smakiem, tradycyjny napój stosowany jest jako suplement wspomagający pracę układu krwionośnego, pokarmowego, posiada działanie przeciwzapalne oraz rozgrzewające – świetnie zatem nadaje się do picia w długie, jesienno-zimowe wieczory. Za cenę około 30 000 rupii, czyli około 8-9 złotych można delektować się herbatą ziołową, która jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna, warto więc często po nią sięgać.