Smażony pempek

Popularna przekąska w Dżakarcie – smażony pempek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pempek to rodzaj pierożków w których do surowego ciasta dodaje się zmieloną rybę tenggiri (daleki kuzyn makreli), faszeruje żółtkami i całość smaży. Są też odmiany pempka wykonywane z rybich skór (pempek kulit). Całość podawana jest z cuko czyli ultra pikantnym sosem na bazie sosu sojowego, cebuli, czosnku i zmielonych ziaren chili, ogóreczkiem i nudlami. Cena za porcję to od 4-7 tyś rupiah (1-1.7 zł)

Sama potrawa pochodzi z miasta Palembang na południowej Sumatrze, jej mieszkańcy trzymają dokładny przepis w sekrecie i przekazują go ustnie z pokolenia na pokolenie przez co większość barów z pempkiem w innych miastach to w podróbki. Młodzi ludzie z Palembang coraz częściej emigrują do innych miast i tam otwierają budki i restauracje, to jedyna szansa by spróbować oryginalnego przepisu, chociaż trzeba się naszukać by znaleźć ten właściwy. Polecam gdyby ktoś wybierał się do Indonezji.

 

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *