Bubur ayam

Bubur Ayam – kleik ryżowy z kurczakiem to tradycyjne Indonezyjskie śniadanie. Jedzą to niemal wszyscy, codziennie rano między domami na osiedlach chodzą uliczni sprzedawcy z wózkami, wystarczy przynieść swój talerz albo miskę by dostać porcję. Ponadto wzdłuż głównych ulic stoją stacjonarne bary sprzedające bubur na wynos dla osób które nie zdążyły zjeść w domu. Bubur sprzedaje się między 5 a 10 rano, potem budki są już zamknięte. Z powodu skomplikowania nikt nie gotuje tego samemu w domu.

Bubur ayam składa się z kleiku ryżowego z dodatkiem słodkiego sosu sojowego, orzeszków ziemnych, szczypiorku i gotowanego kurczaka. W plastikowej torebce jest “soto” – wywar warzywny z dodatkiem kurkumy, galangalu, imbiru i kolendry. Dodatkiem jest “krupuk” czyli chrupiące krakersy. Opcjonalnie można dokupić przepyszne gotowane przepiórcze jajka, na moim zdjęciu ich nie ma bo przyszedłem za późno i już się skończyły ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Jedna tacka kosztuje ok. 2 zł, z jajkami 2.40 zł.

Facebook Comments

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/klient.dhosting.pl/jszamocki/zyciewindonezji.pl/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 42

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/klient.dhosting.pl/jszamocki/zyciewindonezji.pl/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 42