Bubur sumsum

Kolejny nietypowy deser na jaki ostatnio natrafiłem w Dżakarcie.
“Bubur sumsum” – biała część to kleisty ryż gotowany w mleku, ciemna część to sos na bazie brązowego cukru i liści pandanu (odmiana palmy). Dodatkiem są brązowe kulki, które ja początkowo wziąłem za jakiś owoc, a to okazał się być karmel z brązowego cukru połączony z sago (mąka z palmy sagowej). W zestawie była jeszcze mała saszetka z mlekiem kokosowym. Całość sprzedawane jest na gorąco, przed jedzeniem wlewa się mleko z saszetki do kubka i całość miesza. Cena: 5000 rupi (1.30 zł) za kubeczek, sprzedawane z małego wózka stojącego przy ulicy.
Deser jest smaczny, gęsty i bardzo słodki poprzez gigantyczną ilość brązowego cukru w środku.

Facebook Comments

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/klient.dhosting.pl/jszamocki/zyciewindonezji.pl/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 42

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/klient.dhosting.pl/jszamocki/zyciewindonezji.pl/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 42