Owoc santol (kecapi)

Takie nietypowe owoce dostałem ostatnio do spróbowania. Ich międzynarodowa nazwa to santol, a nazwa indonezyjska to kecapi. Rosną są w całym regionie Azji Południowo-Wschodniej, mają wielkość piłeczek do ping-ponga i pomarańczową lub czerwoną skórkę z czarnymi przebarwieniami. Po przekrojeniu ukazuje się jadalny, biały, twardy miąższ o nieregularnym kształcie z dużymi pestkami w środku. Najłatwiej je się je łyżeczką, jakbym miał określić ich smak to przypomina połączenie pomarańczy i brzoskwini, są bardzo słodkie i lekko cytrusowe jednocześnie. Były naprawdę przepyszne. 
W Indonezji, a przynajmniej w regionie w którym ja mieszkam, są bardzo rzadkie, nigdy nie widziałem tych owoców w żadnym sklepie czy na bazarze. W moje ręce trafiły w taki sposób, że znajomy Indonezyjczyk wypatrzył je dziko rosnące przy drodze i nazrywał mi całą torbę na spróbowanie.  

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *